Recepty z černého bezu a ořechovka
Recepty z černého bezu
Smažené bezinkové květy
16 bezových květů , 100g hladké mouky , 1 vejce , 3 lžíce cukru , 1 lžíce skořice
100 ml světlého piva , sůl , olej .
Našlehat bílek , žloutek + mouka , přidat ostatní a udělat těstíčko . Květy obalit a na mírném ohni cca 3 minuty dozlatova osmažit , je potřeba více oleje kvůli stopkám .
Bezová šťáva
5 litrů vody , 40 dkg cukru svařit , 5 květů černého bezu spařit .
Do studeného 1 citrón i s kůrou na kolečka , 4-5 dní macerovat na sluníčku.
Přecedit , do láhví nechat v chladu a temnu 10 dní .
Likér z černého bezu
2 litry čistě opraných bezinek vaříme v 1 litru vody 15 minut .Šťávu přecedíme ,
přidáme 1 kg cukru a vaříme ještě 5 minut . Zasypeme 2 lžičkami mleté zrnkové kávy ( nebo instantní dle libosti ) a necháme přejít varem .Nakonec vlijeme 1/2 litru rumu nebo 1/4 litru čistého lihu .
Užíváme po lžičkách po jídle 2 - 3 x denně
Při potížích : zánětu mezižeberních nervů , neurologii , migréně , nemocích
zažívacího traktu při poruchách močových a ledvinových cest
při zánětu trojklanného nervu
Ořechový likér
Začátkem srpna , když jsou ještě ořechy ještě zelené a jádra bílá , upravíme z nich výborný a zdravý likér . Do 3 až 4- litrové láhve dáme 1 kg čistě otřených a na 1/4 nakrájených ořechů , zalijeme 1/2 litrem čistého lihu , 1,5 litru žitné kořalky a přidáme 1 neloupaný na tenké plátky nakrájený citrón a 1 dkg skořice celé, asi 20 hřebíčků , 5 celých kuliček nového koření a asi jako prst dlouhý na tenké plátky nakrájený kousek zeleného puškvorce a kousek zázvoru .
Láhev zavážeme a dáme na slunné místo , necháme tak asi 14 dní. Pak svaříme 30 dkg cukru , 8 lžic vody na hustší sirup . Po dvouch dnech slijeme opatrně do lahví.
Likér působí velmi dobře na trávení .
Doporučuje 9 z 10 patologů , dobrou chuť